Vi har fått frågan några gånger nu: ”hur får jag bort betong från bilens lack?”. Ja – det är inte helt lätt och gör du på fel sätt så blir resultatet inte bra alls.

Hos Waxdepån så har vi under över 20 års tid varit med om det mesta när det kommer till att lösa problem. Även fast det inte händer allt för ofta så har just bilar som kört över flytande betong, som i sin tur givetvis har skvätt upp på lacken, varit något som vi råkar ut för. För ett par veckor sedan så skedde detta på en av de större vägarna nära Nacka. Betong rann ut åt fel håll och plötsligt så hade ett stort antal bilar blivit drabbade. Så med det färskt i minnet så tog vi en pratstund en av Waxdepåns veteraner, Jonas Strömberg, som med sina många års erfarenhet av bilvård vet hur man gör en bil ren. Betong eller ej.

Nu står du vid en bil som just råkat ut för det vi beskriver – åkt på en väg där flytande betong runnit ut på vägbanan – vad gör man som bilägare i en sådan situation?

Vet man med sig att det är betong eller cement man fått på bilen så vill man så snart som möjligt skölja av det med vatten. Innan det börjar fästa i lacken. Men det är ju tyvärr inte alltid man är medveten vad det är man fått på bilen.

Jonas kontrollerar lacken grundligt inför rekonditioneringen.

Så det låter som att man i det här fallet tar hjälp av företag som är specialiserade på just bilvård. I ditt fall nu – hur hanterade du den här bilen?

Det handlar om tålamod och noggrannhet. Vi måste också använda specialprodukter för att få bort betongen. Det är en produkt som reagerar med betong och då får vi bilen ren till ungefär 90%.  För att få bort övriga 10% behöver vi jobba försiktigt för hand med specialverktyg. Lacken kommer skadas – men gör man det korrekt så kan jag sedan med polermaskin få bort den skadan och bilen blir då återställd.

Vad är det som är extra viktigt att tänka på?

Det är extra viktigt att inte försök pilla bort cement som torkat med naglar eller verktyg, du kommer då att skada lacken onödigt mycket. Samma sak om man försöker få bort cement med högtryck. Vi som jobbar med bilvård vill gärna ”skala av” smutsen – men det kräver erfarenhet för här finns risken att man kan förstöra lacken.

Går det här på försäkring?

Det är vår erfarenhet att denna typ av ”skada” går på försäkringen om du har en bra heltäckande bilförsäkring.

Så om du ska summera, vad är det viktigaste att tänka på om man får betong eller cement på bilen?

  • Försök få bort så mycket som möjligt så snabbt som möjligt genom att skölja av med vatten.
  • Om du upptäcker det ”för sent” – pilla inte på cementen utan prata med ditt försäkringsbolag och låt ett bilvårdsföretag hjälpa dig att återställa bilen.

Gör något för din bil idag!

Ring oss så bokar vi in en tid.

…eller skicka en förfrågan

(Vi delar inte dina uppgifter med någon.)