Vi har alla upplevt det: du parkerar din bil under en vacker, skuggig trädgren för att hålla den sval under sommaren, och när du kommer tillbaka upptäcker du att din bil är täckt av klibbiga fläckar. Det är trädsav, och det kan vara riktigt besvärligt att få bort, särskilt om det får torka på bilens lack. Men oroa dig inte, här kommer vi att gå igenom några effektiva sätt att ta bort trädsav från din bil och förhindra framtida skador på lacken.

Steg 1: Snabb åtgärd

När du upptäcker trädsav på din bil är det bäst att agera så snabbt som möjligt. Ju längre tiden går, desto svårare blir det att ta bort. Använd en mjuk trasa och ett skonsamt rengöringsmedel som såpvatten eller bilschampoo för att försiktigt torka bort så mycket av trädsavet som möjligt.

Steg 2: Djuprengöring

Om trädsavet har torkat eller om det finns kvar efter första rengöringen kan du behöva använda en starkare produkt, som alkohol (Isopropylalkohol eller etanol) för att lösa upp trädsavet. Använd en bomullstuss eller en mjuk trasa och applicera medlet direkt på fläcken. Låt det verka i några minuter och gnugga sedan försiktigt bort trädsavet.

OBS! Testa alltid rengöringsmedlet på en diskret yta på bilen innan du applicerar det på en synlig del av lacken, för att säkerställa att det inte skadar färgen.

Förebyggande åtgärder

Att ta bort trädsav från din bil kan vara en besvärlig uppgift, men med rätt teknik och produkter kan du skydda bilens lack och undvika långvariga skador. Här är några underhållstips för att minimera risken för trädsav på din bil och hålla lacken i utmärkt skick:

  1. Parkera smart: Försök att undvika att parkera under träd, särskilt under perioder när träden producerar mycket sav. Detta kan minska risken för att din bil drabbas av trädsav och andra nedfall från träden, såsom löv och kvistar.
  2. Regelmässig tvätt: Tvätta din bil regelbundet för att hålla den ren och skyddad. Detta hjälper till att ta bort smuts, damm och trädsav innan de har möjlighet att skada lacken. Använd ett bilshampoo och mjuka tvättredskap för att minimera risken för repor och märken.
  3. Använda skyddsöverdrag: Om du bor i ett område med mycket träd och risk för trädsav, överväg att använda ett biltäckning för att skydda din bil när den inte används. Detta kan förhindra att trädsav och andra föroreningar kommer i kontakt med bilens lack och orsakar skador.
  4. Inspektera din bil regelbundet: Gör det till en vana att inspektera din bil regelbundet för tecken på trädsav och andra föroreningar. Om du upptäcker sav på din bil, följ de rekommenderade stegen för att ta bort det så snart som möjligt och förhindra permanenta skador på lacken.
  5. Överväg att använda en lackförsegling eller keramisk beläggning som ger extra skydd mot trädsav och andra föroreningar.

Genom att vidta dessa förebyggande åtgärder kan du minska risken för att trädsav skadar din bilens lack och bidra till att hålla den i utmärkt skick över tid. Att vara proaktiv i att skydda din bil från trädsav och andra yttre faktorer hjälper dig att bibehålla bilens estetiska utseende och värde.

Första bilden är en bil vi fick in där kund provat att ta bort trädsav på huven.
Tobbe gjorde sitt för att rädda huven och återställa den.

Gör något för din bil idag!

Ring oss så bokar vi in en tid.

…eller skicka en förfrågan

(Vi delar inte dina uppgifter med någon.)